Ingrediencie:
- 1kg výberovej múky
- 2ks droždia
- 6dcl mlieka „Z lásky k tradícii“
- 250ml šľahačkovej smotany „Z lásky k tradícii“
- 2 čajové lyžičky soli
- 3PL kryštálového cukru
- 1ks vanilkového cukru
- 2 žĺtky „Z lásky k tradícii“
- 1dcl rum
- olej alebo bravčová masť na vyprážanie
Postup:
Do 3dcl vlažného mlieka pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a v ňom si rozdrobíme droždie. Necháme podkysnúť v teplom prostredí asi 10 minút. Pridáme ho do zvyšných surovín, ktoré poriadne vymiesime a necháme kysnúť asi 50 minút. Následne vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a valčekom rozvaľkáme na hrúbku 2 až 2,5cm. Formičkou alebo pohárom vykrojíme kolieska, ktoré opäť necháme vykysnúť 10 až 15min. V menšom kastróliku alebo v panvici si zohrejeme masť zmiešanú s olejom. Na šiškách urobíme v prostriedku prstom jamku. Pozor! Šišky vkladáme do horúcej masti, nie príliš horúcej a to vrchnou stranou naspodok. Šišky vypražíme rovnomerne z obidvoch strán. Takto doružova upečené šišky – kreple, dáme na papierovú servítku odkvapkať. Keď nám šišky trochu vychladnú naplníme ich lekvárom a vrch posypeme práškovým cukrom. Prípadne ich môžete obaliť aj v cukre zmiešanom s kakaom. A teraz už prajeme len dobrú chuť!