Scroll Top
Sledujte naše sociálne siete:

Šišky – „krepľe“ od babičky Moniky Kandráčovej

Ingrediencie:

  • 1kg výberovej múky
  • 2ks droždia
  • 6dcl mlieka „Z lásky k tradícii“
  • 250ml šľahačkovej smotany „Z lásky k tradícii“
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 3PL kryštálového cukru
  • 1ks vanilkového cukru
  • 2 žĺtky „Z lásky k tradícii“
  • 1dcl rum
  • olej alebo bravčová masť na vyprážanie

Postup:

Do 3dcl vlažného mlieka pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a v ňom si rozdrobíme droždie. Necháme podkysnúť v teplom prostredí asi 10 minút. Pridáme ho do zvyšných surovín, ktoré poriadne vymiesime a necháme kysnúť asi 50 minút. Následne vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a valčekom rozvaľkáme na hrúbku 2 až 2,5cm. Formičkou alebo pohárom vykrojíme kolieska, ktoré opäť necháme vykysnúť 10 až 15min. V menšom kastróliku alebo v panvici si zohrejeme masť zmiešanú s olejom. Na šiškách urobíme v prostriedku prstom jamku. Pozor! Šišky vkladáme do horúcej masti, nie príliš horúcej a to vrchnou stranou naspodok. Šišky vypražíme rovnomerne z obidvoch strán. Takto doružova upečené šišky – kreple, dáme na papierovú servítku odkvapkať. Keď nám šišky trochu vychladnú naplníme ich lekvárom a vrch posypeme práškovým cukrom. Prípadne ich môžete obaliť aj v cukre zmiešanom s kakaom. A teraz už prajeme len dobrú chuť!