Čo potrebujeme:
- Hladká múka 800g
- Polohrubá múka 100g
- Droždie ½ kocky
- Vajcia 1ks
- Vajce na potretie 2ks
- Mlieko 500ml
- Olej 100ml
- Soľ štipka
- Kryštálový cukor 2lyžičky
- Očistené zemiaky 500g
- Maslo 500g
- Zákvas 1l
- Hladká vňať 100g
- Maslo 3kg
Postup:
Z vlažného mlieka, droždia a cukru vypracujeme kvások. Necháme chvíľu vykvasiť a spojíme s ostatnými surovinami. Vypracujeme cesto, necháme kysnúť cca 45min.
Popri čakaní na cesto si spravíme zemiakovú plnku. A to tak že uvarené zemiaky bez šupky roztlačíme, pridáme soľ, maslo a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme asi na hrúbku 1cm a povykrajujeme kolieska. Studenú zemiakovú plnku poukladáme na kolieska. Cesto zo strany natiahneme a spojíme v strede hore.to isté opakujme z druhej strany. Následne batôžtek spľasneme a naukladáme na plech na ktorom máme papier na pečenie. Na plechu ešte osušky roztlačíme do okrúhleho tvaru potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 180 stupňov na 20-30min. podávame so zákvasom, mliekom alebo maslom.