Budeme potrebovať:
CESTO
- 450 g polohrubej múky
- 20 g droždie
- 100 ml mlieka Z lásky k tradícii
- 1 vajíčko Z lásky k tradícii
- 1 žĺtok
- 30 g práškový cukor
- 120 g maslo
- štipka soli
PLNKA MAKOVÁ
- 300 ml mlieko Z lásky k tradícii
- 2 sáčky vanilínového cukru
- 600 – 650 g maku
- strúhanka podľa potreby
PLNKA ORECHOVÁ
- 200 ml mlieko Z lásky k tradícii
- 2 sáčky vanilínového cukru
- 750 – 800 g orechov
- Strúhanka podľa potreby
Postup:
CESTO
Zohrejeme si mlieko, pridáme droždie a trošku cukru a necháme napučať. Múku, práškový cukor, soľ, vajíčko, žĺtok a mäkké maslo zmiešame a nakoniec pridáme kvások. Vypracujeme vláčne cesto, prípadne ešte pridáme múku. Necháme kysnúť cca 40-50 minút.
PLNKA MAKOVÁ
Mlieko s cukrom privedieme do varu, vypneme a postupne pridávame mak. Pokiaľ by sa mak príliš rozpadal pridáme strúhanku. Plnku necháme vychladnúť a vytvarujeme tzv. šulčeky.
PLNKA ORECHOVÁ
Mlieko s cukrom privedieme do varu, vypneme a postupne pridávame orechy. V prípade potreby môžeme pridať aj strúhanku. Plnku necháme vychladnúť a vytvarujeme tzv. šulčeky.
Hotové rožky potrieme vajíčkom a pečieme 10-15 minút pri teplote 190°C.