Ingrediencie:
- Zemiaky 500g
- Ovčia bryndza 300g
- Polohrubá múka 300g
- Kyslá smotana 1x téglik
- Oravská slanina 500g
- Pažítka 50g
Postup:
Slaninu si nakrájame na malé kocky a dáme vyškvariť na suchú panvicu.
Do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu a kým nám zovrie, pripravíme cesto na halušky. Očistené zemiaky nastrúhame do misky na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli a po častiach polohrubú múku a poriadne vymiešame do požadovanej konzistencie. Malo by byť hustejšie, ale nie moc. Halušky pretláčame cez sitko na halušky do vriacej vody.
Premiešame varechou a počkáme, kým vyplávajú na povrch, následne teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme. Halušky postupne vyberáme do misky kde sme si rozmrvili bryndzu. Premiešame. ( podľa chuti môžeme pridať kyslú smotanu)
Servírujeme posypané so slaninovými škvarkami a nasekanou pažítkou