Budeme potrebovať:
- Múka polohrubá– 500g
- Polotučné mlieko Z LÁSKY K TRADÍCII – 3dcl
- Kryštalový cukor – 1 ČL
- Čerstvé droždie – 1dcl
- Slnečnicový olej
- Soľ
NA PLNKU POTREBUJEME
- Mletý mak – 220g
- Kryštálový cukor – 90g
- Vanilkový cukor – 1 PL
- Polotučné mlieko Z LÁSKY K TRADÍCII – 1dcl
Postup:
Najprv začneme prípravou kvásku. Do misky alebo hrnčeka pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.
Spravíme medzitým makovú plnku. Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pridáme vanilkový cukor a pomletý mak. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 4 časti. Každú z nich vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm v tvare obdĺžnika a rovnomerne potrieme makovou plnkou. Zvinieme cesto do závinu a dáme na vymastený plech. Povrch trochu potrieme olejom a každý závin necháme ešte chvíľu nakysnúť. V elektrickej rúre pečieme pri 200 stupňoch približne 35 – 40 minút.