Cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia ZLT
- 200 ml mlieka ZLT
- 30 g kvasníc
- 3 PL kryštálového cukru
- 125 g masla
Plnka:
- 1 balenie tvarohu ZLT
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- kôru z ½ citróna
- 1 PL hrozienok
Posýpka:
- 150 g hrubej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- slivkový lekvár
Postup:
Maslo roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Mlieko mierne zohrejeme, rozdrobíme doň kvasnice a pridáme lyžicu cukru. Počkáme, kým kvasnice vyplávajú na povrch. Vo veľkej miske zmiešame múku, zvyšný cukor a dve vajíčka. Pridáme mlieko s kvasnicami a pomaly miesime. Postupne prilievame maslo. Cesto miesime 5-10 minút. Po vymiesení cesto necháme na teplom mieste kysnúť, až kým zdvojnásobí svoj objem. Za ten čas si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Nakoniec primiešame hrozienka. Posýpku pripravíme zmiešaním hrubej múky, cukru a masla. Nachystáme si plech s papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 170 °C. Ruky si potrieme trochou masla alebo oleja a z vykysnutého cesta si odoberáme hrudky o veľkosti vlašského orecha. Z cesta vytvarujeme placku, do stredu dáme tvarohovú plnku a zabalíme. Na vrch naplnených koláčikov dáme pol lyžičky slivkového lekváru, potrieme vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme približne 20 minút. Dobrú chuť!