Scroll Top
Sledujte naše sociálne siete:

Osušky pani Jarošovej podávané so zákvasom, mliekom alebo maslom

Čo potrebujeme:

  • Hladká múka 800g
  • Polohrubá múka 100g
  • Droždie ½ kocky
  • Vajcia 1ks
  • Vajce na potretie 2ks
  • Mlieko 500ml
  • Olej 100ml
  • Soľ štipka
  • Kryštálový cukor 2lyžičky
  • Očistené zemiaky  500g
  • Maslo 500g
  • Zákvas  1l
  • Hladká vňať 100g
  • Maslo 3kg

Postup:

 Z vlažného mlieka, droždia a cukru vypracujeme kvások. Necháme chvíľu vykvasiť a spojíme s ostatnými surovinami. Vypracujeme cesto, necháme kysnúť  cca 45min.

Popri čakaní na cesto si spravíme zemiakovú plnku. A to tak že uvarené zemiaky bez šupky roztlačíme, pridáme soľ, maslo a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto si rozvaľkáme asi na hrúbku 1cm a povykrajujeme kolieska. Studenú zemiakovú plnku poukladáme na kolieska. Cesto zo strany natiahneme a spojíme v strede hore.to isté opakujme z druhej strany. Následne batôžtek spľasneme a naukladáme na plech na ktorom máme papier na pečenie. Na plechu ešte  osušky roztlačíme do okrúhleho tvaru potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 180 stupňov na 20-30min. podávame so zákvasom, mliekom alebo  maslom.