Ingrediencie (pre cca 60 ks):
500 g | plnotučné mlieko |
500 g | hladká múka |
330 g | voda |
85 g | kryštálový cukor |
1 | žĺtok |
2 PL | maslo |
1 ČL / ½ bal. | mletá vanilka / vanilkový cukor |
voda na dodatočné riedenie |
Vlažné mlieko, vodu, rozpustené maslo, vanilku a kryštálový cukor premiešame, aby sa cukor rozpustil. Pridáme žĺtok a opäť premiešame. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme odležať niekoľko hodín, príp. do druhého dňa. Po odležaní si zapneme stroj na pečenie oplátok (oplátkovač) a pripravíme si hlboký tanier alebo misku, do ktorej si časť cesta odlejeme. Nezabudneme cesto pred odliatím dobre premiešať. V prípade, že je cesto husté, riedime podľa potreby vodou. Keď máme oplátkovač zohriaty, môžeme začať piecť. Pečieme postupne oplátky na celú plochu platní. Cesto lejeme podľa tvaru platní buď stredom pozdĺž platne (oválne platne), alebo do stredu platne (okrúhle platne). V prípade oválnych platní získame pekné okraje tak, že oplátku obstrihneme alebo počas pečenia necháme cesto pretiecť cez platne a obrežeme napríklad nožom. Vianočné oplátky sú u nás tradičnou súčasťou štedrej večere. Podávame ich podľa chuti s medom, orechami a cesnakom. Navyše, vlastnoručne doma vyrobené chutia najlepšie. Môžeme ich pekne zabaliť a obdarovať svojich blízkych. Prajem veľa úspechov pri pečení a dobrú chuť!