Ingrediencie:
- 500g uvarených zemiakov
- 150 g polohrubej múky
- štipku soli
- 1 vajce
- 250g masla
- Mandle 30g
- Vlašské orechy 30g
- Jablká 1kg
- Cukor kryštál 100g
- Smotana na šľahanie 200ml
- Práškový cukor 100g
Recept:
Jablká očistíme zbavíme jadrincov a nakrájame na kocky ( čím menšie, tým lepšie). Na panvici si spravíme karamel z kryštálového cukru do ktorého postupne nalejeme smotanu na šľahanie povaríme na hustejšiu konzistenciu spolu s maslom. Do uvareného horúceho karamelu pridáme nakrájané jablká a necháme vychladnúť.
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Zemiaky musia byť úplne vychladnuté
K nastrúhaným zemiakom pridáme žĺtka, múku pridávame postupne. Cesto by malo ostať zemiakové a nie moc múčne. Cesto si vyvaľkáme na 1cm hrúbku. Vykrojíme kolieska ktoré naplníme jablkami jemne obalenými v karameli a prehneme do tvaru pirohu a popritláčame vidličkou . Medzitým si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď voda začne vrieť, osolíme ju. Do vody dáme variť pirohy. a párkrát ich počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Keď vyplávajú na povrch chvíľu ešte povaríme a scedíme. Servírujeme s roztopeným maslom a opraženými orieškami