Scroll Top
Sledujte naše sociálne siete:

Zemiakové pirohy plnené jablkami podávané s praženými orieškami a maslom

pirohy

Ingrediencie:

  • 500g uvarených zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 250g masla
  • Mandle 30g
  • Vlašské orechy 30g
  • Jablká 1kg
  • Cukor kryštál 100g
  • Smotana na šľahanie 200ml
  • Práškový cukor 100g

Recept:

Jablká očistíme zbavíme jadrincov  a nakrájame na kocky ( čím menšie, tým lepšie). Na panvici si spravíme karamel z kryštálového cukru do ktorého postupne nalejeme smotanu na šľahanie povaríme na hustejšiu konzistenciu  spolu s maslom. Do uvareného horúceho karamelu pridáme nakrájané jablká a necháme vychladnúť.

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Zemiaky musia byť úplne vychladnuté

K nastrúhaným zemiakom pridáme žĺtka, múku pridávame postupne. Cesto by malo ostať zemiakové a nie moc múčne. Cesto si vyvaľkáme na 1cm hrúbku. Vykrojíme kolieska ktoré naplníme jablkami jemne obalenými v karameli a prehneme do tvaru pirohu a popritláčame vidličkou  . Medzitým si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď voda začne vrieť, osolíme ju. Do vody dáme variť pirohy. a párkrát ich počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Keď vyplávajú na povrch chvíľu ešte povaríme a scedíme. Servírujeme s roztopeným maslom a opraženými orieškami