ČO BUDEME POTREBOVAŤ:
- 500g uvarených zemiakov
- 150 g polohrubej múky
- štipku soli
- 1 vajce
- 250g masla
- Mleté orechy 200g
- Mak mletý 120g
- Strúhanka 100g
- Práškový cukor 100g
AKO NA TO:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Zemiaky musia byť úplne vychladnuté
K nastrúhaným zemiakom pridáme žĺtka, múku pridávame postupne. Cesto by malo ostať zemiakové a nie moc múčne. Cesto si rozdelíme na viacej častí a každú časť vyvaľkáme do šúľka. Ten následne nakrájame na menšie časti a každú vyvaľkáme. Medzitým si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď voda začne vrieť, osolíme ju. Do osolenej vriacej vody vsypeme šúľance a párkrát ich počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Šúľance sú uvarené, keď vyplávajú na povrch.
Do roztopeného masla pridáme uvarené šúľance, ktoré následne servírujeme na tanier kde ich posypeme strúhaným makom, orechmi alebo opraženou strúhankou na masle